torstai 16. joulukuuta 2010

Minä teidät vielä derivoin

Joulu tulossa, stressi iskee päälle ja sitten tarvitsisi vielä autoon uudet renkaat. Mutta yksi, eikun kaksi... tai no niitä on todella monta... Mutta silti, kaksi on ylitse muiden:

1) mitä viiniä jouluna
ja
2) mitä olutta jouluna

Jouluhan on perheriitojen, avioerojen ja kirvesmiesten kulta-aikaa, ja tämän kulttuuriperinteen haluan varmasti viedä isältä pojalle, vaikka kyseessä ei ehkä aivan täysin suomalainen olisikaan. Olen ajatellut perheriidan herättämistä ostamalla kattilan ja seksisukkahousut, kirveellä lumihankeen ajattelin ajaa lemmikkikanit (hmm... tulevatkohan takaisin) ja sitten avioeron saanen aikaan zirkonia-sormuksella.

Tai ei kai sitä nyt jouluna. Kirvestäkään en Liettuassa omista, kattilat menevät kuitenkin omaan käyttöön ja zirkonit voin jättää väliin. Ostat vaimolle aluvanteet! Valkoiset, punaisilla ralliraidoilla.

Mutta viini ja olut ovat dilemmoja. Koska dilemmat ovat merkittäviä, ajattelin tässä pikaisesti käsitellä tuon viinipuolen.

1) Talisman?
Georgialaiset viinit ovat huippuja. Tosin, pienellä varauksella - niiden tulee olla maksimissaan puolikuivia - kuivina niistä ei ole mihinkään. Paras georgialainen viini maksaa Maximassa suhteellisen siedettävät 27 litaa, ja sellaisen varmasti tarvitsee jouluksi. Talismanin halvimmat ovat nyt edullisia, mutta merkkejä on muitakin. Ja niitä saa vielä saviruukuissakin! Niiden avaaminen tosin tuotti viimeksi tuskaa ja puukon sormenpäähän pystyyn, millä lie pihkalla olivatkaan suljettuja

2) Out of Africa
Tämä Suomessakin myytävä merkki tekee sävytöntä valkoviiniä, hieman liian hikisukkaista cabarnetia, mutta Shiraz vuodelta 2009 on ok. Hinta on alle 18 litaa Ikissä - ja sellainen kun avasi juuri Laisves Alejalle, niin tekin voitte hakea! Menee ihan hyvin vaikka terriinien kanssa.

3) Alita, Bosca, vai Martini?
Mitä kuoharia? Alita on sellainen 12 litan pullo (silloin kun minä tänne tulin, se maksoi 8-9 litaa), Boscaa saa alta kympillä ja Martini Asti Tosti on jo kolmisenkymmentä litaa. Sventinis tosin on vitosen ja samaa litkua kaikki - en osaa oikein arvostaa. Mutta jos tota Boscaa hankkisi sesongin kunniaksi.

4) Saksalaista valkoviiniä?
Minä pidän, se riittää. Joko Möller-Thurgau, Gewütrztraminer tai Rieslingiä pullo pari. Menee kalan kanssa, kun en ole katolinen. Eli iso kalapeti ja hyvää saksalaista. Eiswieniäkin taitaa olla vielä puteli kotona, mitähän sille tekisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä