perjantai 17. joulukuuta 2010

Saisinko yhden tumman - kaljaa jouluksi

Joulu tulee, ja olutta on oltava. Mikä sopisikaan paremmin tähän kylmään ja lumiseen vuodenaikaan paremmin, kuin tumma olut? No, ehkä lasillinen viskiä kirjan kera, mutta mennäänpä nyt päivän aiheeseen. Mitä kaljaa jouluksi?

1) Svytutys Adler Bock
Svyturys lanseerasi tällä viikolla uuden oluen. 7% vahvuisen vaalean bockin. Oluessa on voimaa ja makeutta, mutta tarvitseeko jouluksi nyt noin vahvaa? Hinta on alle 3 litaa pantin kanssa.

2) Utenos Tamsus
Tumma Utenos on aika kiltti olut - ei liian tumma, ei liian vaalea. Hieman kuin Svyturys Baltijos, muttei sentään aivan yhtä tuhti. Kuitenkin, Utenos on merkkinä ehkä hieman arkinen, kuin joisi Karjalaa jouluna. Eli hätätapauksessa käy, mutta parempikin kelpaisi. Harvoin tarjolla baareissa - tosin harvoin baarista tai ravintolasta tummaa olutta täällä saakaan.

3) Vilniaus Alus Tamsusis
Vilnan tehtaan oluet ovat yleensä maukkaita, ja parempi tummista on ehkä yrttien kanssa pantu su Zolelemis. Pienet pullot eivät ole yleensä kovin hintavia, ja makua on. Ehkei tosin kelpaa kaikille, kun yrttiolut on aina yrttiolut. Hanoista tätä ei löydy, joten jos itse haluatte kokeilla, joudutte hakemaan hyvin varustellusta kaupasta (Akropoliksen Maximassa myydään myös kylmänä).

4) Porter?
Utenos, Kalnapilis ja Kauno Alus tarjoavat kaikki tuhtia portteria. Mielestäni liian voimakkaita ja jo siksi voidaan unohtaa joulupöydästä. Näistä paras on ehkä Kalnapiliksen portteri, joka on ehkä asteen muita kuivempi maultaan. Kauno Alusin porteria (kuten myös muuta tuotantoa) pääsette mukavimmin maistelemaan Kaunasissa "Lietuviski Patiekalai" -ravintolassa valkoisen kirkon vieressä Laisves Alejan alussa. Hinnat ovat 5 litaa per tuoppi.

5) Vilkmerges Tamsusis
Todella hyvä olut, jota saa joistakin paremmista baareista. Makeahko, melko tumma, ja sopii loistavasti ruuan kanssa, vaikka 6,5% alkoholia sisältääkin. Valitettavasti myydään ainoastaan hanasta, joten ei sovi suoraan joulupöytään. Berneliu Uzeigan ravintolat ainakin myyvät tätä, tosin aina sitä ei ole saatavilla.

6) Sittenkin vain lageria?
Jos tilanne menee niin heikoksi , että perusbisseen joutuu tyytymään ovat vaihtoehtoina 1410 (lager, Ragutis), Kastonu (red ale, Kalnapilis), Is Statines (tuoreolut, Vilkmerges) ja Ekstra (lager, Svyturys).

2 kommenttia:

  1. Kaunop Alus Guvasis Tamsus! Siinä se oikea merkki on! Tuli juuri kokeiltua.

    VastaaPoista
  2. Tarkennetaan sitten hieman edellistä, kun nyt on näemmä taas silmissä aamupuurot: eli kyseessä on Kauno Alus'in uuden "Gyvas" sarjan tumma olut. Ei kestä pitkää aikaa lämpimässä, sillä käymistä ei ole pysäytetty. Siten olut jatkaa kypsymistään, ja huoneenlämmössä voi vielä tehdä ikävän yllätyksen. Kuitenkin, maultaan erittäin hyvä, ei liian makea. Varsinkin kun vertailuryhmään kuului Steiger Gold, slovakialainen tumma olut, johon oli lisätty sakariinia.

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä