perjantai 10. joulukuuta 2010

Vaatteiden hinnat Kaunasissa

Teitä kiinnostaa Kaunasin hinnat ja Liettuan hintataso, kyllähän minä sen tiedän. Toisaalta, en haluaisi täällä toimittaa tarkkoja hintatietoja niiden ollessa 1) puolueellisia (en voi luetella kaikkia) ja 2) hetkellisiä (ne vanhenevat jopa päivissä).

Kuitenkin, nyt tarjoan teille yllättävää hintatietoa, nimittäin vaatteiden hintoja! Kengistä annan vielä myöhemmin erillisen infopaketin.

Olen sanonut useaan kertaan, että vaatteet ovat Liettuassa halpoja. Sitten, saan palautteena kuulla, että ne ovat ihan Suomen hintaisia.Noh, tämä johtuu tietenkin siitä, että turisti etsii tuttuja merkkejä - ulkomaille kun juurikin lähdetään juomaan Juhla Mokkaa ja syömään Fazerin Sinistä. Eli, jos ostatte vaatteenne kv. ketjusta, saatte kv. hinnat. Nämä voitte jopa tarkastaa Suomessa - menkää ketjuun, ja katsokaa mikä hinta on Liettuan lipun viereen leimattu. Sen verran ne täällä maksavat.

Kun turisti kokee vaatteiden olevan täällä kalliita, hän on tehnyt jonkin seuraavista virheistä:
1) mennyt kansainväliseen ketjuun, jossa hinnat päätetään ketjutasolla
2) ostaa täysihintaisia vaatteita ja vertaa niitä H&M:n hintoihin
3) ei kierrä ketjuja saati tutki tarjoustankoja.


Liettuassa vaatteet ovat halpoja, koska täällä on myös alueellisia ketjuja, joiden vaatteita ei Suomessa ole tarjolla. Erityisesti puolalaiset, baltialaiset ja saksalaiset ketjut ovat täällä paremmin edustettuina kuin Suomessa. Väitän vaatteiden olevan täällä Suomea halvempia, sillä:
1) en ostaisi Suomessa vaatteita H&M:stä - en siis suhteuta sen hintatasoon (Suomen tuloilla ostetaan Suomalaisia vaatteita; Liettuan tuloilla ostetaan, mihin on varaa)
2) ostan vaatteeni usein alennusmyynnistä - en koe tarvetta ostaa täysihintaisia vaatteita
3) Ostan vaatteeni pääosin alueellisista ketjuista - merkit eivät siis ole niitä, mitä Härmässä myydään

Kyllähän täällä on tietenkin myös kalliita liikkeitä, ja jos lähdette ostamaan täällä Bossia, Dolce&Gabbanaa tai Armania, saa siitä maksaa. Eivät ne ole ilmaisia Suomessakaan.

Halpoja paikkoja ostaa vaatteita löytyy niin Laisves Alejalta kuin ostoskeskuksista. Alejalla on erityisesti kiinalaisten vaatteiden Asia Market, josta vaatteita löytyy edullisesti. Koska nykyään lähes kaikki vaatteet tulevat Kiinasta, niin täällä voitte ostaa ne suoraan kiinalaisilta. Hinnat ovat jopa hyvin edullisia, ja valikoima on laaja. Toisaalta, laatu ei ole sitä maailman huippua. Kengät 10-20 euroa, paita 5-15, mekko 15-30 euroa.

Koska kuitenkin suositte kuuluisampia tuotemerkkejä, on hyvä suunnata Akropolis-ostoskeskukseen. Onhan kaupungin laidoilla parempia sekä halvempia (Savas, Molas, Mega sekä juuri avattu Banginis - jossa on muuten Prisma), mutta Akropolis on hyvällä paikalla. Tosin, jos teillä on aikaa, voitte suunnata erityisesti Megaan - bussi numero 21 vie perille (mutta ottakaa se Laisves Alejan eteläpuoleiselta tieltä, jos nousette pohjoispuoleiselta sisään, päädytte väärälle puolelle kaupunkia).

Niin, Akropoliksesa on kolmenlaisia liikkeitä:
1) kalliita: merkkituotteiden omia liikkeitä, kuten Zara, Audimas, Mango, Sunset Suits, Ivo Nikkolo, Baltman, Nike, Adidas, Esprit, Mexx, S'Oliver sekä Aprangos Galerija, jossa myydään länsimaisia nuorisomerkkejä kovaan hintaan. Näissä vaatteet ovat yleensä samanhintaisia kuin kotona, mutta joskus on mahdollista tehdä löytöjä. Mm. S'Oliverilla oli miestenhousuja n. 20 eurolla ja Espritillä farkkuja tarjouksessa 30 eurolla. Baltman tekee yleensä ihan hyvänlaatuisia pukuja hintaan 100-300 euroa.

Kallista hinnoista on muuten hyvä mainita seuraava: Kun eri vertailuissa näette, että Suomessa käytetään vähän rahaa pukeutumiseen, se osittain johtuu prosentuaalisesta osuudesta. Jos ostan täällä Armanilta housut, tulen viettämään todella vähäravinteisen kuukauden tai kaksi. Suhteellinen hinta Suomeen verrattuna kun on 900 euroa (899 ltl, joka on hieman enemmän kuin maan minimipalkka). Eli, kallis on täällä todella kallista. Jos haluatte tietää paljonko jokin vaate kirpaisee esimerkiksi minun kukkarossani, ajatelkaa hinnat vain euroissa.

2) normaalihintaisia liikkeitä: Lelija, Monton, Bershka, Vero Moda, Bull&Bear, Only, Imitz ja Apranga. Näissä vaatteet ovat joko Suomen tasossa, tai hieman halvempia. Erityisesti itse pidän Montonin vaatteista, Aprangasta ostan kauluspaitani. Kauluspaitoja saa tarjouksessa yleensä 7-12 euron hintaan Aprangassa ja Montonilla 10-30 eurolla. Aprangalla on muuten melko edullisia kravaatteja, ja ainakin itse ostamani olivat kaikki silkkisiä (maksoin 5-10 euroa per kraka). Näissä on yleensä laatu vielä ihan kohdallaan (pl. Vero Moda ja Only).

3) Edullisia liikkeitä: New Yorker, Tally Weill, Terranova, Takko, Effigy, Stradivarius, House, Cropp Town. Nämä liikkeet eivät toki ole aina huippuedullisia, mutta niistä löytyy parhaillaan jopa -90% alennuksia. New Yorkerissa miesten t-paidan voi saada eurolla, mutta normaalihinnatkaan eivät ole kuin 8-15 euroa. Olen ostanut sieltä pitkän ja paksun miesten takin 5 eurolla viime talvena. Naistenvaatteita on runsaasti, vaikkeivät ne ehkä laadultaan ole niitä maailman parhaita. Mutta täältä saa sitä pintaliitomuotia. Takko on taasen perinteisen saksalainen 1980-luvun muodin mekka. Heidän mallinsa näyttävät uusiutuvat kerran vuosituhannessa, mutta toisaalta, miesten farkkujen normaalihinnat ovat 20-50 euroa. House, Effigy ja Cropp Town taasen tuntuvat olevan puolalaisia merkkejä. Niissä normaalihinnat voivat tuntua karvailta, mutta en ole koskaan kävellyt liikkeeseen sisään löytämättä alennustankoa. Cropp Town myi Conversen Chuckseja 1,5 eurolla pari ja House pitkähihaisia paitoja 5 eurolla molemmat vielä tänä syksynä.  Reservedin voisi lisätä myös tähän listaan, vaikka Akropoliksen liike on ketjun kallein Kaunasissa (Megassa ja erityisesti Savasissa on normaalisti edullisemmat).

Huomioikaa muuten, että pääosa edullisista vaatekaupoista on nuorille kohdistettuja. Niistä voi löytyä vaatteita myös aikuisempaan makuun, mutta monia leimaa vahva kertakäyttöisyyden leima. Tämä ei toki tarkoita etteikö ne kestäisi pidempään, mutta esimerkiksi kun viimeksi itse farkkuja ostin, Hain ne Tampereelta Moda Aukiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä