tiistai 11. tammikuuta 2011

Triviatietoa Liettuasta

Haluatko jättää hyvän vaikutelman itsestäsi? Sen sijaan, että käyttäisit muutaman satasen Diorin pukuun tai riskeeraisit ostamalla vääränvärisiä kukkia, opettele mieluummin nippelitietoa. Seuraavassa jotakin enemmän tai vähemmän sattumanvaraista tietoa.

20% liettualaisista tienaa minimipalkan verran. Tämä summa on 232 euroa kuussa, eli 800 litaa. Summa on Euroopan kolmanneksi pienin, Bulgarian ja Romanian jälkeen. Suomessahan ei taida virallista minimiä olla, kuten telesentterien työntekijät tietävät. Minimipalkka ei ole myöskään käytössä muissa Pohjoismaissa, Itävallassa, Sveitsissä eikä Italiassa.

Henkilöt liettuan rahoissa: 
10 litaa: Darius&Girenas, pilotit, jotka saksalaiset ampuivat alas, kun he olivat lentämässä Amerikasta Liettuaan. Liettuassa on ollut myynnissä D&G paitoja, jossa logon alla lukee juurikin näiden kavereiden nimet. Samalla, tämä on yksi harvoista rahoista, jossa on henkilöä etupuolella, ja tavallaan myös samaa sukupuolta koskevan rakkauden symboli. (älä vaan tätä sano, vaikka seteli kuulemani mukaan onkin ihan keräilykohde).
20 litaa: Maironis. Runoilija, pappi. Oikealta nimeltään Jonas Maciulis. Kuuluu niihin tavallaan vihattuihin henkilöihin, joiden runoja aiemmin ainakin piti opetella ulkoa.
50 ltl: Basanavicius - ensimmäisen liettuankielisen lehden painaja. Lehteä painettiin Tilzitissä, eli nykyisellä Kaliningradin alueella - täysin Venäjän kielipolitiikan takia. Oli osallisena myös itsenäisyyden julistuksessa.
100 ltl Daukantas - historioitsija, joka kirjoitti ensimmäisen Liettuan historian liettuaksi.
200 ltl Vydunas, eli Wilhelm Storost - liettualaisen kulttuurin puolestapuhuja Memelin alueelta. Kirjoitti mm. natsi-Saksan kieltämän kirjan Liettuan ja Saksan pitkistä suhteista ja toi pakanauskontoja takaisin pinnalle.
500 ltl - Vincas Kudirka. Taasen kerran kulttuurimiehiä: tämä kaveri oli totta kai runoilija, mutta tunnetuin kansallishymnin sanoista. Painoi myös Varsovasta käsin liettuankielistä lehteä salaseuransa kanssa.

bonus - käytöstä poistetut
1 ltl Zemaite, eli Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė: Liettualainen kirjailija ja ainoa nainen, joka on rahaan päässyt. Kirjoitti realismia köyhästä maalaiselämästä.

2 ltl Valančius - Samogitian piispa ja tunnettu 1800-luvun kirjailija. Taisteli venäläistämistä vastaan ja oli osallinen kirjojen salakuljettamisessa Königsbergin alueelta.
5 ltl Jablonskis - kirjoitti liettuan kieliopin. Ei sen enempää, ei sen vähempää. Hänen setelinsä poisti käytöstä todennäköisesti joku, jolla oli pahoja takautumia kouluajoiltaan.
Talonai - itsenäisyyden jälkeen käytettiin hetki väliaikaista rahaa, jonka Litas korvasi vuonna 1993. Kuvituksena oli eläimiä. Vaihdettiin vuonna 1993 litoihin suhteessa 100 talonai = 1 litas.
Tässä vaiheessa muuten kaikki neuvostoaikojen säästötilit olivat hyperinflaation takia muuttuneet arvottomiksi. Vanhuksia erityisesti harmitti.

No, olipas se sittenkin kaikkea muuta, paitsi sattumanvaraista. Rahasta nyt vain on yllättävän helppo puhua, kuten kuka tahansa yksityistalouden ekonomisti sanoisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä