maanantai 7. helmikuuta 2011

El suuri olutkatsaus

Aiemmin olut tuli Saksasta, joku hassu myös Belgiasta, ne brititkin panivat jotakin, ja Guinnessia tekivät Irlannissa.

Seuraavaksi, kaatui Berliinin muuri.

Yllättäen, (enemmän tai vähemmän) Euroopan uudeksi oluen johtomaaksi nousi Tsekki. Kaiken oluen tuli yllättäen olla Tsekinmaalta, ja muunmaalainen olut - jollei se sitten ollut belgialaista tynnyritavaraa tai Guinnesia - oli moukkamaista. Näillä tietämillä Liettua alkoi nousta esiin olutmaana, muttei koskaan oikeastaan lyönyt itseään läpi. Yksinkertaisesti, Prahaan virtasi enemmän turisteja.

Nyt on vuosi 2011 ja oluessa puhaltavat uudet tuulet. Liettuassa on otettu jälleen yksi askel (väärään suuntaan) ja olutta on alettu viemään ulkomaille aivan uuden kaavan mukaan: Nyt nimittäin Tuborgin Lime Twist oluet joita Tanskaankin viedään, tehdään Liettuassa. Kun viimeksi katsoin kaupassa, niin näitä koitettiin poistomyydä 1,29 litan tölkkihintaan (0,33l) - joka tosin oli melko kova hinta, vaikkei yhtä kova, kuin venäläisen Mojito-oluen 2,99.

Toinen uutuus markkinoilla on Gubernijan lanseeraama Art Collection: 4x0,33 pulloa ja neljä postikorttia mukavaan 7 litan hintaan. Pakettiin kuuluu yksi vahva tumma, yksi lager, pullo tumman oluen ja giran sekoitusta sekä pullo giraa. Girahan tunnetaan muualla Baltiassa nimellä kvass ja on leipäpohjaista käymistuotetta.

Svyturys lanseerasi Adler Bock -oluen, joka on muka-luostariolut. Tämä olut, joka todellisuudessa maistuu Baltijos-oluen alkoholisoituneelta isoveljeltä, voi olla ihan kokeilemisen arvoinen, mutta mielummin ottaisin pullollisen vaikka ihan Ekstraa.

Kalnapilis lanseerasi jo syksyllä LKL-oluen, eli uuden koriskaljan. Tämä tuotehan on aivan mitäänsanomaton perusbisse, mutta selvästikin tavoitteena on täyttää se markkinarako, joka syntyi, kun Gubernija joku vuosi sitten joutui lopettamaan Zalgiris-oluen panemisen.

Kauno Alus on ottanut hanamyyntiin elävän oluen, jota Kaunasissa helpointa on käydä nauttimassa sopuhintaan ravintolassa nimeltä Lietuviski Patiekalai. Toinen uudempi hanatuote on Bravaria-ravintolan inkiväärillä maustettu hunajaolut, joka ei ole yhtään niin huonoa, kuin Kalnapiliksen Medutis oli viime syksynä. "Viemäriin kaadoin, oli niin hirveää" oli erään kokeilijan kommentti tästä hunajavahapommista.

Seuraavaksi suosittelemme:

Hyvät hotellisetit
Hotellisetit ovat pääosin koottu myös kylmästä löytyvistä oluista, jotka kaikki saat Akropoliksen Maximasta (useimmiten lähin kauppa). Setit ovat maistelukokoisia (noin 2,5 litraa) ja niiden avulla pääset helposti kunnon turistitunnelmaan. Muistakaa kuitenkin kohtuus: ei ole tyylikästä oksentaa hotellin kokolattiamatolle!

1)Perusoluet
Svyturys Svyturio
Kalnapilis Original
Utenos sininen
Horn (tai Diesel)
Tauras Pilsneris

2) Premiumoluet
Svyturus Ekstra
Kalnapilis Grand
Utenos kultainen
Volfas Engelmanas lager
Tauras Ekstra

3) Erikoisoluet
Svyturys Baltijos (tumma lager)
Kalnapilis Gintarinis (red ale)
Gubernijos Kvietinis (vehnäolut)
Kalnapilis Easy (sitruunaolut - hyvää limpparia jopa kaikille, jotka oluesta ei pidä)
Vilniaus Alus su Zolemis (tumma yrttimaustettu lager)
Tauras Gyvas (elävä olut)

ja sitten seuraavat kultaakin kalliimmat sanonnat
"Dar viena" - yksi (samanlainen) vielä
"Noriu alaus" - haluan olutta
"Didelis" - iso
"Ko greičiau, to geriau" - mitä nopeammin sitä parempi
"Alaus ir uzkandzus" - olutta ja purtavaa
"Kepta duona su suriu" - paistettua leipää juuston kanssa

Ja neljä aivan naurettavan banaalia iskurepliikkiä
"Jusu akys kaip zvaigzdes" - silmänne ovat kuin tähdet
"Aš esu labai turtingas" - olen todella varakas
"Jusu sypsena labai grazi" - hymynne on todella kaunis
"Gal as galečiau jums pirkti alus?" - voisinko ostaa teille oluen?

ja ihan hauskuuden vuoksi ajattelin, etten anna liikaa lausumisohjeita.

1 kommentti:

  1. Kysymys: Harmittelevatko paikalliset oluen kovaa hintaa vai onko sopiva?

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä