tiistai 15. helmikuuta 2011

Jyvänjemmaajat

Oliko isovanhemmillasi tapana varastoida suolaa ja sokeria pahan päivän varalle? Heillä oli varmasti vielä mielessä, mitä säännöstely tarkoitti, ja toiminta  - kuinka kummalliselta se sitten tuntuikaan - oli vain omista huonoista kokemuksista johtuvaa.

Samalla tavalla moni Liettuassa muistaa vielä neuvostoajat, jolloin tavarat eivät olleet kortilla - niitä vain ei aina ollut. Tätä olen koittanut käyttää motivaattorina, kun ihmettelen kaupassa, minne kaikki sokeri on kadonnut.

En edes itse käytä sokeria, mutta täysin tyhjät sokerihyllyt vain ovat aika absurdi näky. Tulee ihan vessapaperialan lakko mieleen 2000-luvun alkupuolelta. Niin, huhu lähti liikkeelle, ja sokerin kuultiin kallistuvat. Tuottajahinta nousisi peräti 0,15 eurosenttiä per kilo. Paniikkihan siitä nousi, ja sokerit ostettiin kaupasta pois.

Ministeri lupasi eilen televisiossa, ettei ainakaan tänä keväänä tule hintamuutoksia sokeriin. Sokeripussittamot tekevät työtä yötä päivää vastatakseen kysyntään, ja 10-12 kg rajoitusta per asiakas suunnitellaan.

Niin, kun sokerin hinta nousee 2,9 litasta 3,5 litaan, siinä sitä voikin sitten tyytyväisenä ajatella olleensa fiksu, kun osti nelkytkiloa sokeria komeroihin. Se on nääs säästöä kaikki, kun ostaa koko tilillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä