tiistai 1. maaliskuuta 2011

Uusi blogi Liettuasta

Nyt on blogisetä vihainen. Joku koettaa astella varpaille.

Esittelemme siis uuden blogin: rreality-show.blogspot.com on osoitteena.

Liettua on ehkä tavallaan reality show.. tai paremminkin reality check. Kun menet köyhempään kaupunginosaan tai maalle, ymmärrät helposti, miksi Suomessa niitä veroja maksat, ja kuinka paljon hyvää edelliset sukupolvet ovat tehneet.

Luin kyseisen blogin, ja itselleni nousi hieman outona esille kohta ruokatottumuksista. Olen varmaan totaalisen pihalla kohtuullisesti syövistä suomalaisista, ja liian sisällä tässä überrasvaisessa ruokakulttuurissa. Siksi luonkin paikallisen kommentaarin tähän aiheeseen. (näin sitä sisältöä luodaan, kun ei ole mitään sanottavaa).Pahoittelen jo valmiiksi, jos ote on liian raju.

Makuasioistahan on tietenkin helpointa kiistellä, mutta jos Liettuan S-Marketin eli Maximan XXX muistuttaa suomalaisia pornokaupasta, miten luulette paikallisen koripalloseuran vahvistuksen reagoivan K-Supermarkettiin?  K niin kuin kummitus?

Liettuassa kahvi tehdään todellakin usein sekoittamalla purut kuppiin. Tällöin nauttija saa sen oikean pannukahvin nautinnon sekä kaikki tärkeät rasvahapot. Ei maistu pahville, vaan kahville. Yllättävän vaikeaa aluksi muuten oppia, kuinka paljon sitä kahvia pitäisi sinne kuppiin laittaa. Suosittelen kaikille, vaikka siitä aika rivon hymyn saakin.

Makeat viinit? Makeat viinit ovat totta kai makukysymys. Jotkut syö etanoita, toiset homeisia juustoja. Ei se makea viini siinä niin pahalta rinnalla kuullosta. Valkoviini on yleensä jopa parempaa makeana, ja huonolaatuisesta punaviinistäkin saa siten enemmän irti. Itse olen toki Moselin laakson suuri fanittaja, joten siitähän tämä johtuu.

Olutta Liettuassa toki juodaan. Pääosin tosin vähemmän kuin Suomessa - ei täällä ole mäyräkoiria tai 24-päkkejä. Yleisin olut on 5-5,5 prosenttista ja kooltaan 0,5 litraa. Isommat pullot ovat teinien ja juoppojen käyttöön - ihan kuin Ofelia tai Jorma Suomessa. Onhan näitäkin Liettuassa, eikä niitä kukaan oikein kehtaa ostaa. Kuivat kalat ja kalmarit ovat tietenkin aasialainen tuontituote. Kyljessä lukee usein "Made in Korea". Aloe Vera-juomiakin täällä on paljon.

Liettuassa saa toki ruisleipää, hapankorppuja sekä näkkäriä, viimeistä tosin vain isommista kaupoista. Ruisleipä on useimmiten maukasta, ja suomalaistyylistä kuivaa reikäleipää ei kyllä ole kaikkialla tarjolla. Kyllä sitä ilman selviää.

Salmiakkia myydään karkkikaupoissa, mutta paikallisen maun mukaan makeinen tarkoittaa suklaata. Suklaa on Suomea asteen verran makeampaa.

Arvostaako joku Valion tuotteita Venäjällä? Täällä ne eivät kovin suurta arvoa nauti. Ovat muuten pääosin virolaisia. Liettuassa vihataan säilöntäaineita ja "luonnotonta" ruokaa, ja siten paikalliset firmat vievät markkinat.

4 kommenttia:

  1. Tein pari korjausta omaan blogiini uuten postaukseen, ei tässä nyt sotaan ryhdytä. Omaksi huvikseni kirjoittelen :D

    VastaaPoista
  2. Niin, tervetuloa Liettuaan! Salmiakkia saat karkkikaupoista (tosin saksalaista, ja usein makeahkoa) ja Finnkinoissa on yleensä Candykingin pisteet.

    Äläkä mitään korjaa. Mielipiteet ja näkemykset eivät ole universaaleja - kaikilla on yleensä omansa.

    En vielä pystynyt päättelemään mistä päin Liettuaa olet kokemuksesi kerännyt, mutta jotenkin tuo itäosa tuli mieleen makean kotiviinin takia. Muuallahan täällä lähinnä tehdään kotipolttoista.

    VastaaPoista
  3. Pyörin lähinnä Kedainiai (Akademija) - Vilna väliä, kokemukset lähinnä Akademijasta ja Vilnasta. Toki jotain olen kuullut poikaystävältäni, joten kaikkialta on kokemuksia. :D

    VastaaPoista
  4. Akedemija... no, jos siitä tienvarsikaupasta näkkileipää löytyisi, niin olisihan se jo ihme. Kiva palatsinnäköinen siellä, tullut vaan aina ajettua ohitse. Niin, ja poliisit usein parkissa heti kylän (vai onko Akademija kaupunki?) pohjoisrajalla.

    Kedainiaissa on varmasti tarjolla paremmin kurkkuja sekä porsasta kuin salmiakkia. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että juutalaiset aloittivat kurkunviljelyn paikkakunnalla, ja nykyään sitä vedetään Brysselistä käsin.

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä