perjantai 8. huhtikuuta 2011

Päivän mietelause

V. Tomasevskis, Liettuan puolalainen europarlamentaarikko on historiankirjansa lukenut. Paljon ollaan puhuttu puolalaisvähemmistön kurjista oloista (heidän itsensä tai Puolan toimesta) tai sitten heidän integroimisesta yhteiskuntaan (Liettuan toimesta). Nyt kuitenkin uusi lempiparlamentaarikkoni on repäissyt oikein isosta perseestä:

"Mihin meidän tulisi integroitua? Me olemme aina eläneet täällä. (...) Teidän täällä tulisi integroitua, sillä te olette tänne tulleet. Teidän esi-isienne piti integroitua tänne. Ja meidän ei tarvitse integroitua. Tämä on meidän maamme. Menkää Vilnan vanhalle hautasmaalle - siellä on vain puolalaisia sukunimiä."

Tällä perusteella Ruotsikin voisi helposti todistaa Suomen olleen ruotsalaista maata ikuisesti tai amerikkalaiset potkia intiaanit ulos maasta.

Historiasta vähemmän tietäville lienee parempi kuitenkin briiffata tilanne: Liettua oli aikanaan pitkään pakanamaa, ja kristinusko tuli vain hieman ennen puolalaisia. Puolan kanssa ollut pitkä valtioliitto suosi luonnollisesti puolalaista kirjoitustapaa (liettuan kirjakieli on melko nuori), sillä vaikka Liettua valtiona alussa isompi olikin, Puola oli paremmassa turvassa yhtenäisempänä maana Keski-Euroopassa. Liettua kansojen tilkkutäkkinä ja Euroopan suojavyöhykkeenä Venäjää vastaan ei ollut kovin hyvässä neuvotteluasemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä