torstai 14. huhtikuuta 2011

Sijoita Liettuaan

Hyvät syyt sijoittaa Liettuaan

1) halvemmat palkkakustannukset ja korkea työttömyys: minimipalkka on noin 900 litaa kuussa
2) korkeasti koulutettua työvoimaa. Liettuassa on eniten korkeakoulutettuja naisia (tutkimus vuodelta X) väestöön suhteutettuna Euroopassa. Kandina pääsee jo kassalle, maisterina ehkä jo pidemmälle.
3) hyvät tietoliikenneyhteydet: Liettua on valokuidun luvattu maa ja asiakkaiden kova tietoliikennekäyttö vaatii tarjoajilta paljon. Ei mikään ihme, kun maan suosituimmat tietokonepelit eivät taida olla edes kaupassa myynnissä ja ulkomaalaista musiikkia ei myöskään myydä (kukahan arvaisi syyn...)
4) paljon vapaata tilaa. Äiti-Venäjän lähtö loi tyhjiä tontteja sekä tehdasrakennuksia, ja samoin viimeisin lama niitti yritysviljaa. Nyt on paljon tarjontaa.
5) hyvässä paikassa idän ja lännen välissä. Keski-Euroopasta Venäjälle pääsee maateitse joko Ukrainan, Valko-Venäjän tai Liettuan ja Latvian kautta. Siinä ei realistisia vaihtoehtoja EU-aikoina siis oikein ole.


Hyvät syyt jättää tämä projekti väliin

1) lahjonta - Voit joutua lahjomaan myös liiketuttavasi. Joillakin aloilla toimittajat löytyvät parhaiten setelikirjekuorten avulla. Kirjekuoret eivät ole epätavallisia yrityksissäkään, jossa maksetaan virallisesti minimipalkkaa, ja täydennetään sitä kirjekuorella.
2) Yliopistot syytävät jatkuvasti uutta korkeastikoulutettua työvoimaa, mutta kokemus on paennut Englantiin. Huono palkkataso täten myös syö kilpailukykyä
3) huono infra. Ei näillä teillä kukaan huvikseen aja, ja sitten ne liiketilatkin (erityisesti tehdashallit) eivät vastaa nykyajan vaatimuksia. Miltä kuulostaa keskustatoiminto ilman internetiä ja lämmön saanti vain viitenä kuukautena vuodessa ja juomakelvoton vesi?
4) rikollisuus - tähän pitää varautua, ja samalla tukea "järjestäytynyttä rikollisuutta", eli turva-alaa.
5) huonot suhteet naapureihin. Venäjän kanssa kylmä sota jatkuu yhä ja Valko-Venäjän kanssa väännetään ajoittain kanssa kättä. Kieli Yhdysvaltain takalistossa tarkoittaa tietenkin oman esittelyä edelliselle isännälle.

Jos minä perustaisin firman tänne se olisi

1) logistiikka-alalla. Paikka on melko hyvä logistisesti rekkaliikenteelle.
2) rautakauppa: Senukai on ainoa tarjoaja, ja niiden laatu on aivan tajutonta sontaa. Keskustan rauta-boutiquet puuttuvat myös
3)  Konsulttipalvelu: paikalliset yritykset ovat usein vielä lapsenkengissään viennin suhteen. Oppikirjasta kokemuksensa ammentaneet pojut yrittävät myös kehittää yritystä 4P ajatteluun tai uskovat oman tuotteensa ylivoimaan (ei niillä brändituotteilla ole väljä, sillä meidän tuote on uniikki (ja kuvaan astuu printattu kahvikuppi).
4) LVI. Viemärit ovat kohta menossa vaihtoon - ei se Staalinin teräs ikuisesti siellä maassa kestä. Samalla, 70-90-luvuilla rakennetut kerrostalot alkavat hajoilla käsiin. Varallisuutta korjata ei aina ole, mutta tiivistetöitä sekä pikku pintaremonttia niihin aina voi kaupata.
5) hostelli. Kaunasista puuttuu hostelli

Mitä en perustaisi

1) ruokakauppa: maa, jossa Lidl ei voisi toimia kannattavasti. Kaikki kiinalaista, jopa sipsit.
2) autokauppa/huoltamo. korkeapalkkaisia aloja. pienet markkinat, myynnissä, mutta huollossa taasen toiminta usein harmaata. Koita siinä sitten veroja maksavana kilpailla. Tosin isolla skaalalla varaosakaupassa saattaisi pärjätä.
3) viinakauppa: viiniliikkeetkin myyvät täällä pääosin tarjouksilla, mutta kun sitä saa kaikkialta, niin ei siihen kannata erikoisliikettä rakentaa.
4) mainostoimisto. Niitä täällä on tuhansia, ja yleensä niillä on parempi tuntemus paikallismarkkinoista.
5) yleispalvelufirmaa: ISS:n tms. tapaista firmaa, joka tarjoaa yrityspalveluita. Niitä on, ja sopimukset hoidetaan joko suhteilla tai sitten hinnan perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä