torstai 28. huhtikuuta 2011

Uskomatonta?

Suomessa menee monella hyvin, mutta onhan sielläkin kodittomia. Liettuassa asiat ovat totta kai heikommin, kun keskipalkka on alle 500 euroa kuussa.Nyt tilannetta päätti kurjistaa Iso Britannia, jossa joskus oli pakostakin päästetty jonkinasteen maailmanparantaja ohjaksiin. Nimittäin: nyt jokainen Iso Britanniaan matkaava liettualainen  työtön saa 1000 punnan kuukausittaisen työttömyyskorvauksen, ilman että olisi koskaan ollut osa tuon maan työelämää.

Taitaa kuninkaallisia häitä seurata melkoinen muuttoaalto, tämä tarjous kun on avoin seitsemän uuden EU-maan kansalaisille.

Viime viikonlopun vietin Pohjois-Liettuassa, matkassani oli vaatteita. Olin kerännyt komerosta kaikki käyttämättöminä lojuneet, hieman nuhraantuneet sekä väärän kokoiset vaatteet ja vein ne mukanani Joniskisiin. Siellä, kävimme läpi kasan Isosta Britanniasta Siauliaissa sijaitsevaan tehtaaseen räteiksi tuotuja hylkyvaatteita ja lisäsin niihin omani joukkoon. Hylkyvaatteissa oli käytettyjä, kaupassa tahriutuneita ja pesukelvottomia sekä jopa muutama uusi etiketitön vaate.

Nämä menevät Joniskisin sairaalaan. Viime viikonloppuna heillä oli jo 11 hylättyä tai huostaanotettua 2-6 vuotiasta lasta odottamassa parempaa tulevaisuutta - tai pahimmassa tapauksessa orpokotia. Yleensä tuotavia lapsia ei ole aikoihin pesty ja vaatteet ovat - jos niitä edes on - käyttökelvottomassa kunnossa. Näille lapsille lahjoitetaan kokoelmasta heille mahtuvat (tai ainoastaan hieman liian suuret) vaatteet.

Loput menevät lähiseudun kyliin. Näissä asuu ihmisiä yllättävänkin heikoissa olosuhteissa hyvin pienin tuloin, jos tuloja on ollenkaan. He varmasti arvostavat enemmän hieman pihkalla tahriutuneita Gantin khakejani, ja liian pieniä paitojani kuin minä itse. Miesten vaatteita kun on Briteistä tullut aina hyvin niukasti.

Koko toimintaa pyörittää Joniskisissa työskentelevä sairaanhoitaja Siauliaissa asuvan siskonsa kanssa. Tuloja tästä ei heille tietenkään kerry, mutta joskus 300 euron palkkaa (sairaanhoitajalle täällä melko tyypillinen korvaus) riittää täydentämään edes hetkittäinen hyvänolontunne.

Tekisi mieli viedä joskus heille kuorma vaatteita Suomesta. Tarvitsisi vain löytää lahjoittajia sekä auto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä