torstai 12. toukokuuta 2011

Kolme liettualaista: pitkän linjan muusikot

Tänään annetaan musiikin puhua puolestaan, en lähde paljoa muusikoita avaamaan - en yksinkertaisesti tiedä heistä paljoa mitään.

1. Foje ja Andrius Mamontovas. Vuonna 1983 perustettu bändi Foje ja sen laulaja Mamontovas ovat suurinpirtein Liettuan ymmärrys rock-musiikista. Foje oli aikalailla perusrokkia, mutta Mamontovas on tehnyt kaikkea kummallisesta Ambientista raskaampaan rokkiin.

Fojen viimeisestä konsertista (?) toinen heidän suurimmista hiteistään: Meiles niekad nebus per daug (rakkautta ei ole koskaan liikaa).Mamontovasin uudempaa: Geltona, Zalia, Raudona (keltainen, vihreä, punainen). Melkein kansallislauluja.2. Stasys Povilaitis. Kukaan tuskin edes muistaa aikoja, jolloin Povilaitis ei olisi ollut laulanut. 14 sooloalbumia julkaissut (ensimmäinen vasta 1982 - vasta siksi, että hän on syntynyt vuonna 1947) ja useammassa yhtyeessä neuvostoaikoina vaikuttanut kaveri on kait ollut tunnettu aikanaan myös alkoholismistaan.

Svieski man vel - kaverin tunnetuin kappale


3. Zilvinas Zvagulis
Zilvinas Zvagulis Zemaitietis on läntisen Liettuan miehiä ja puhuu zemaitian murteella. Suosittu kaveri on pysynyt pitkään pinnalla huumoripainotteisen musiikkinsa ansiosta. Musiikkia hänelle kirjoittaa parlamentin entinen puhemies, jonka nimeä en edes enää muista (no, se silmälasipäinen kalju...) - onpas kuuluisuus kuolevaista... tai sitten muisti.

Ensimmäinen kappale "älä sure leijona" on aivan käsittämätön!Toinen, ja paljon myöhäisempi, joka lähinnä esillä hänen esintymistyylinsä takia
Kannattaa muuten kuunnella jopa useampia näistä kappaleista. Jotkut on ihan hyvää humppakamaa, varsinkin Zvaguliksen ryyppyiltojen riennoksi tarkoitettu musiikki.

Listaan voisi toki kuulua myös: Dzordana Butkute, Deividas Zvonkus, Stano, Alanas Chosnau sekä monia muita kuten Zvagulisin vaimo. Bändeistä taidan tehdä oman kirjoituksen.

1 kommentti:

  1. Entäs liettualainen elektroninen musiikki? Tai muu uudempi musiikki, nämähän ovat kaikki vähän "vanhempia", ehkä sellaisia legendaarisia artisteja. Mutta esim. Jurga, Leon Somov & Jazzu.. Nämä olivat pinnalla ainakin vuosi sitten (tai Jurga jo pidempään).

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä