keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kolme liettualaista: stereotyypit

Stereotypiat ovat totta. Olivat ne sitten kuinka tahansa vääriä tietyn henkilön kohdalta, mutta lopulta ne aina tavallaan heijastavat tiettyjä erityispiirteitä. Lisäksi, ulkomailla näitä stereotypioita on mukava murtaa - ja havaita. Ajattelinkin esitellä teillä muutaman liettualaisen stereotypian, joita voitte sitten lomalla bongata.

1) Forsas. Nuorisomuoti kehittyy, mutta Liettuassa päälle on jäänyt aikakausi, jossa nuoren miehen on näytettävä ja kuulostettava kovalta. Kummallisella äänenpainolla ja kovaa puhuvat poikajengit edustavat yhä tämä todellisuutta. Päällä on usein mustat vaatteet, housuissa ja kengissä saattaa olla polyesterikiiltoista raitaa ja hiukset ovat lyhyet. Harvemmin olen Suomessa vastaavaan törmännyt, mutta ehkä skinijengit ovat vastaavin pätemisen muoto härmässä. Osa porukasta saattaa olla ulkomaalaisvastaisia, mutta virkavaltaa he vastustavat kaikki.
Liettuan kieltä ymmärtäville ja kielimuurista piittaamattomille humoristinen tämän ihmistyypin esittely


2) Fyfa. Fyfa on tämän maan rahanperässä juoksevan usein blondadun naisen stereotyyppi. Hohtoa, blingblingiä... Briteissä näitä taidetaan kutsua chaveiksi. Korkeat korot tai platformit, minihame, valerusketus, vähintään olkapäille ulottuvat vaaleat hiukset, runsas meikki. Heitä löytää usein vaateliikkeiden tai kosmetiikkaliikkeiden myyjinä, ja palvelua kuvastaa "en haluaisi auttaa, sillä saatan rikkoa rakennekynteni" -asenne.
Seuraavassa videossa lyhyt esittely - myös liettuaksi, mutta eiköhän siitä jonkun verran huumoria revi ihan rivikansalainenkin. Kieli ei ole muuri, kun kyseessä on huumori.


3) Bachuras. Oikea mies. Jos forsas on jengiinsä tukeutuva räkänokka, hänen aikuiseksi kasvanut isoveljensä ei edes niistä nenää. Se on näes niin naisellista. Epolla itsensä vankilassa hyvään kuntoon bodannut ja äärimmäisen kallista autoa ajava tosimies on leveämpi kuin korkea. Yleensä mukavia kavereita, joilla myös huumorintajua, vaikka elämännäkemys saattaa olla hyvin ...no... perussuomalainen ja äärimmäisen maskuliininen.
Liettuankielinen esittely samasta huumorishow'sta, kuin edelliset.


Bonus: Yrittäjä. Tavallinen näky täällä on äkkirikastunut yrittäjä, joka ei pakosta ymmärrä yrittämisestä mitään, mutta osti/omi oikeaan aikaan valtionyhtiön. Hän maksaa alaisilleen alle 10% omasta palkastaan ja hänen vaimonsa on Zmones-lehden vakiokasvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä