keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Muuttoauto Suomeen

Kesä tullut ja ensimmäiset kunnon myrskyt koettu Liettuassa, ja onhan sitä näemmä Suomessakin lähipäivinä sadellut. Nyt, kun turistikausi Liettuaan on käynnistymässä - tai jo täydessä vauhdissa - niin hieman vastoin odotuksia joudun hidastamaan tämän sivuston päivitystahtia. Mutta se vähä mitä kirjoitellaan tulee olemaan täyttä asiaa!

Ensin asiaa autoverotuksesta. Jos olette nimittäin aikoneet joskus muuttaa ulkomaille ja sitten takaisin Suomeen, auton tuominen mukana on yleensä järkevää touhua. Paitsi sitten, kun yht'äkkiä siitä pääsee paperisotimaan.

Muuttoauto nimittäin vaatii verovähennyksen saamiseksi:

Todisteet ulkomaillaolosta. Tämä koskee myös ulkomaalaisia maahanmuuttajia. Sitä pitää todistaa, ettei ole asunut Suomessa, vaikkei puhu sanaakaan paikallista kieltä. Kun todisteet pitää olla vuoden ajalta, niin työtodistus on yleensä riittävä.

Todistus Suomeen muutosta. Jos olet suomalainen, tämä on kopio muuttoilmoituksesta takaisin Suomeen. Jos olet ulkomaalainen, tämä on myös muuttoilmoitus. Muuten, tätähän sitten ulkomaalainen ei voi tehdä, jollei ole aluksi oleskelulupaa/oikeutta myönnettynä. Eli, jos ulkomaalainen aikoo tuoda Suomeen muuttoauton, työpaikka on parasta olla valmiina jo tänne muutettaessa.

Kolme tullin lomaketta huolellisesti täytettynä, kopio passista, kauppakirjasta ja rekisteriotteesta.

Ja sitten.... heti maahan tultuasi, sinun tulee tehdä käyttöönottoilmoitus, sillä ilman sitä, auton ei pitäisi liikkua tässä maassa. Tämän voit tehdä esim. Helsinkissä Marina Palacen edessä, vai mikä se Katajanokan  konferenssihotelli oli? Jos sen teet, niin seuraavassa tullipaikassa joko tästä tykkäävät, tai ihmettelevät, että sen menit jo tekemään. Riippunee virkailijasta. Ihmettely varmaan siksi, että tällä ilmoituksella lyöt naulan arkkuusi, ja siitä sitten on viisi päivää aikaa laittaa paperit sisään -ja vaikka se pitkältä ajalta kuullostaakin, niin muuton keskellä se on hyvin lyhyt hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä