perjantai 26. elokuuta 2011

Liettuaan muuttaminen

Ulkomaille muuttaminen on hieman kuin maan sisällä muuttamista. Pitää muistaa tehdä muuttoilmoitus, varata muuttorekka ja pakata tavarat. Erojakin toki on, oikeastaan, niitä on niin paljon, ettei tuossa ensimmäisessä vertauksessa ole mitään järkeä. Seuraavassa sattumanvaraisessa järjestyksessä - tietenkin omakohtaisiin kokemuksiin perustuen - muistilistaa.

1) lemmikkieläimet: rokotukset kuntoon ja paperit myös. Kannattaa myös varmistaa, että kohdemaassa on eläimesi tunteva lääkäri sekä ruokaa saatavilla.
2) lapset: Liettualaiset muuttaessaan ulkomaille jättävät usein lapsensa kotiin. Ihan hyvä veto - saavat opetuksen omalla kielellään. Vaikka lapset ovat nopeita oppimaan uusia kieliä, niin kohdemaassa tuskin on suomenkielistä lastentarhaa ja koulua. Jos menet suureen kaupunkiin, nämä saattavat olla saatavissa englanniksi. Englannin laatu saattaa olla hyvin vaihtelevaa. Jos tulet esim. Liettuaan, ja laitat lapsesi englanninkieliseen esikouluun, on mahdollista, että he saavat samalla mukavan aksentin. Niin, ja rokotukset, neuvolat, lääkärit - nämä hoidetaan paikallisen systeemin mukaan ja paikallisella kielellä. Jos haluat ne englanniksi, ole valmis maksamaan huomattavasti lisää, hanki tulkki, tai muuta Englantiin.
3) muuttoauto: älä vie suomalaista autoa mukanasi, vaan varaudu heti mahdolliseen paluuseen: rahasta siis Volvosi ja hae itsellesi tuontiauto. Suomalaisen kansallisvelvollisuus on kiertää veroa missä mahdollista - älä laiminlyö sitä! Ja uuteen autoon täyskasko sekä murtohälyytin, ettei se aivan heti löydä uutta omistajaa. Muista myös, etteivät paikalliset aina pakosta ole niitä kohteliaimpia sekä kärsivällisimpiä kuskeja.
4) muutto: tulee kalliiksi! Baltiaan pääset parhaiten vuokraamalla sieltä pakun, ja ajamalla sen Suomeen, jossa täytät kuorman, sekä takaisin, jossa tyhjennät sen. Mutta jos firma maksaa, niin pistä pojat vaikka pakkaamaan!
5) muuttoilmoitus: joudut ilmoittamaan muuttosi kaikille mahdollisille tahoille. Kela, Posti, Ulkoministeriö ja taisi olla vielä veroviranomaiset, joita poissaolosi kiinnostavat. Ulkomailla joudut taasen anoa lupaa/oikeutta asua siellä - ja siihen tarvitset yleensä käteisen rahan lisäksi työtä, firman tai ulkomaisen aviopuolison. Muista kuitenkin, pelkkä avioliitto ei ole peruste, vaan työtäkin tarvitsee ainakin jollakin osapuolella (pl. maahanmuuttoviranomainen) olla.
6) tili: sulje Suomen kortit, irtisano vakuutukset... ja sitten sama toisinpäin kohdemaassa. Pankkikortin saaminen saattaa edellyttää vähintään merkittävää summaa tilillä tai työpaikkaa maassa. Esim. Prepaid Mastercardin voit tosin saada ilman kumpaakaan. Tässä voidaan mainita, että erilaiset kestotilaukset (lehdet, internet, puhelin) kannattaa katkaista. Joillakin yhtiöillä ulkomaille muutto on riittävä syy lunastaa esim. määräaikainen puhelinliittymä ulos.
7) uudet tavat. Hyvästi verkkarit ja mukavat kengät - tervetuloa kiiltävä puku sekä mukaitalialaiset kiilapohjat. Eri maa tarkoittaa eri tapoja, jos haluat sulautua. Sulautuminen on ihan hyvä idea, sillä muuten voi tulla varsinkin huonommilla alueilla kuonoon. No, ehkei sentään, mutta ainakin muksut kysyvät, että miksi kaikki tuijottaa. Uusiin tapoihin sisältyvät myös uudet ruokatavat, sillä monet suomalaiset itsestäänselvyydet eivät ole sellaisia ulkomailla. Toisaalta, tapaat jälleen liha- ja juustotiskit, kala-altaat, viinin ruokakaupassa ja usein edullisemmat hinnat.
8) malttia. Uusi maa tarkoittaa myös uutta sivua elämässä, eikä se aina ole se helpoin episodi. Vaikeita hetkiä tulee takuulla, samoin niitä, missä paikallinen toiminta on avuttoman turhauttavaa, ja etenkin Liettuassa yhteishengen puuttuminen rasittaa. Tuntemattomista ei välitetä, eikä heitä auteta - sama koskee myös kaikkea mikä on yhteistä.


Asuttuasi hetken ulkomailla opit melko helposti ulos suomalaisen elämän perustotuuksista. Humalajuominen ei tunnu enää järkevältä ja varsinkin autolautan Tax Free herättää hilpeyttä (varsinkin, kun siellä on porukkaa optimoimassa viinankulutustaan). Huomaat myös, että kun veroja ei niin paljoa makseta, niin vastinettakaan ei tule. Viemärinkannet voivat olla hyvinkin auki, tiessä parikymmentäsenttisiä kuoppia ja sairaala talvella 10 asteinen sisällä. Totut välttelemään kodittomia, katsomaan koripalloa ja syömään ulkona. Jos ja kun muutat takaisin Suomeen, joudut käymään läpi jälleen uuden muutoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä