torstai 13. lokakuuta 2011

Kansallinen epäonnistumisen päivä

Nyt kun linja lipeää kaappiperussuomalaisuuteen, niin onneksi kaiken voi peittää tämän päivän teemalla. En edes tiedä, mistä tuollainen teema on tullut, mutta Ylen hyvän televisiomaksurahoitteisen verkkosivun toimittaja siitä kertoi. Kirjoitetaan sitten sen kunniaksi turhan nokkelasti ja monimutkaisuuksia välttäen.

Ensin ajattelin kertoa teille Latvian kriisistä ja sen suhteesta Kreikkaan. Siitä, kuinka nyt Latviaa koitetaan rangaista siitä, että he noudattivat kansainvälisiä ohjeita - jotakin, mitä Kreikassa yksinkertaisesti ei haluta tai osata tehdä. Onkohan se edes niin yksinkertaista? Kreikkalaisia varmasti hatuttaa, mutta siinähän taasen palataan demokratian juurille. Eihän ajatuksena olleet mitkään kansanvaalit, vaan vapaiden miesten seksuaalinen kanssakäyminen keskusaukiolla: muualla tämä vain ymmärrettiin muutama sata vuotta sitten aivan väärin.

Vielä enemmän potentiaalisesti hatuttaa Latviassa. Palkat vedettiin kölin alta, leikkaukset olivat kovia ja henkilökohtaiset tappiot suuria. Latvia roikkuu muuten samassa euro-hirressä kuin Kreikka, eli devalvaatiostakaan ei apua löytynyt. Nyt kun tämä Liivinmaa on saatu jälleen suht'koht' kuntoon, niin EU meinaa vetää maton alta: kv. tuki kun sidottaisiin bruttokansantuotteeseen - ja tämä veisi Latviasta paljon rahaa.

Mutta tälle tarinalle löytyy parempiakin kertojia: latvialaiset, latviassa asuvat, kv. valuuttarahaston edustajat sekä tietenkin Aamulehden toimittajat.

Seuraavaksi voisin jatkaa epäonnistumisiani pyörittämällä veistä AirBaltic-nimisessä haavassa. Tämä yhtiö kun esitti omaa rooliaan Liettuan FlyLAL:n konkurssissa (pääosissa tietenkin oli FlyLAL:n johto), ja seurauksena edulliset lennot Helsingistä Vilnaan loppuivat. AirBaltic tietenkin koetti täyttää kirsikkatarjouksineen tätä koloa, mutta parikymmentä vuotta vanhat hollantilaiset propellikoneet eivät luoneet luottamusta ainakaan minuun. Nyt sitten saattaa AirBaltic jättää suuren tyhjiön Baltian lennoille - siis, jos sen annetaan mennä nurin. Latvian valtio ei vielä ole parhaassa mahdollisessa rahoittajan kunnossa, mutta töitä taidetaan tehdä lentoyhtiön säilymisen eteen.

Mutta talousuutiset eivät ole erikoisalaani ja Latvia on saanut viime vuosina riittävästi osakseen.

Seuraavaksi voisin epäonnistua kertomalla teille talven lähestymisestä - aivan kun te sitä ette olisi huomanneet. Liettuassa alkaa lämmityskausi, ja joissakin kylissä on nimiä kerätty tämän viivästyttämisen puolesta: lämpöä taloihin vasta 1 marraskuuta! Lämmityskausi tarkoittaa siis sitä, että kohta kaukolämpö alkaa jälleen toimia. Se on muuten pirun kallista, jos oikein muistan. Sähkökin Liettuassa maksaa 0,45 centasia ker kWh, eli n. 13 eurosenttiä (tämä tietenkin saattaa riippua hieman alueesta). Lämmitys tarkoittaa myös sitä, että vasta nyt sairaalat ja koulut saavat lisälämpöä. Lämpöä kuitenkin yleensä koitetaan pitää melko matalana kulujen karsimiseksi. Vaikka tilanne paranee (sisälämpötila kohta yli 15 astetta), niin aina on hyvä hetki lähettää pieneksi jääneet talvivaatteet Liettuaan: lastenkodit tarvitsevat niitä. (http://www.labdara-parama.lt/ listaa mahdollisia avustuskohteita, tosin liettuaksi). Miksei myös Venäjälle, Valko-Venäjälle, Viroon tai Latviaan? Puola on jo sen verran lähellä Saksaa, että sen voinee hyvällä omalla tunnolla sivuuttaa.
Aiemmin kirjoitin tähän aiheeseen liittyen Joniskisista, joka sijaitsee Latvian rajan tuntumassa. Sieltäkin löytyy Zagaren lastenkoti, jolla on varmasti tarvetta tuelle. Hyviä koordinaattoreita tee-se-itse -avustusprojekteille voi löytää parhaiten redcross.lt sivuilta - tai he todennäköisesti voivat ohjata ainakin paremman kontaktin luokse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä