maanantai 6. helmikuuta 2012

Comeback!

Paluu tapahtuu nyt. Huono teksti ansaitsee tuottajansa, siinä missä jokin muu ansaitsee jotakin toista. Nyt ei kielen kukkanen ole vielä nuppuvaiheessa, mutta kyllä tässä kevään edetessä edetään omalla sielunmatkalla. Vaikka väkisin.

Hieman henkilökohtaisuuksia: kotona on nyt ihan oma puolibaltti, joka jaksaa kitistä kokemistaan vääryyksistä kuin populistipoliitikko vääräksi kokemistaan. Tämä on vienyt vähän aikaa. Siis, aika paljon. Oikeastaan kaiken ajan.

Sitten perinteinen liettualainen kansanperinteeseen nojaava vinkki kaikille äideille, isille ja pikkunaperoille: kumina, anis ja fenkoliteet auttavat maidoneritykseen ja vatsanväänteisiin äidin nauttimana ja lapselle näistä voi pahimpiin ongelmiin keittää todella miedon teen (keitä vedessä hieman fenkolia).

Mistä sitten tehdä anis/fenkoli/kuminateetä? Äveriäs ostaa valmiin teen luontaistuotekaupasta, kaltaiseni toimeentulorajan alapuolella elävä pistää kahvimyllyyn paketin maustetta ja tekee itse. Teelusikallinen muumikuppiin on hyvä annostelu aikuiselle, lapselle teelusikallinen litraan vettä (muista teesiivilä!)

Suomalaiseen kansanperinteeseen nojaava vinkki: laita simaan humalaa! Tai eihän sima mitään kovin suomalaista ole, eiköhän se sitruuna/sokerimehu ole Ruotsin kautta tullut Härmään. Baltiassa vastaavan tapainen juoma tehdään pelkästä hunajasta, joka antaa hieman pistävän maun. Oma kokemukseni sanoo, että 8 litraa vettä, 2 sitruunaa, 1 kilo sokeria, 0,5 kg fariinia, 0,3 kg siirappia ja 0,1 kg hunajaa tekevät seoksesta melkoisen liian makean, mutta käymispotentiaalia olisi. Voisikohan sen käyttää Fermentisin ale-hiivalla..? Mutta tuohon yllämainittuun seokseen 15g Perle-humalaa pelletteinä oli melkoisen kevyt humalointi. Koetin tehdä sen 20 litraisena ja samoilla määrillä (tosin 1,5 kg sokeria), mutta vaihtamalla humalan Magnumiin ja antamalla sitä kolmessa eri vaiheessa (10g kylmään vetäeen, 20g 50 asteiseen ja 10g kiehuvaan) - nyt tuli sitruunaista bitteriä. Mutta kyllä humalointi on siman salaisuus - tämän saatte tietää käymällä Plevnassa, jossa taitavat käyttä Saazia (sehän on aivan tajuttoman mietoa! EBU taitaa olla jotain 2-3 välillä, kun perlessä se on 7-8 ja magnumissa reilu kymppi).

Seuraavalla kerralla ajattelin käsitellä jotakin muuta aihetta. En tiedä vielä oikein mitä. Matkailua mitä todennäköisimmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä