sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Latvian kieliongelmat

Latviassa puhutaan nykyään virallisesti vain latviaa, kuten tilanne on ollut viimeiset parikymmentä vuotta. Pienelle kielelle tämä on lähes elinehto, mutta näin suomalaisesta näkökulmasta (ja elantonsa kielitaitonsa pohjalta tienaavana) en ole aivan varma tämän päätöksen hyvyydestä.

Venäjän kielen asema ei muuttunut, ja äänestysprosenteista päätellen lakialoite ei saanut taakseen kuin muutaman prosentin enemmän kannattajia, kuin mitä äänestystä vaatineet adressin oli allekirjoittanut. Tämä oli melko yllättävää, ottaen huomioon venäjän kielen yleisyyden tuossa maassa. Käytännössä maa on kaksikielinen.

Otetaanpa pieni vertailu:
Suomessa on ruotsinkielinen vähemmistö, jolla on oikeus käyttää äidinkieltään virallisessa asioinnissa; Latviassa on venäjänkielinen vähemmistö, jolla tätä oikeutta ei ole. Suomessa näitä ruotsinkielisiä on muutama prosentti populaatiosta, Latviassa venäjänkielisiä on noin kolmannes. Suomella on vanhat historialliset linkit Ruotsiin, ja ruotsi on ollut maassamme virallinen kieli myös ennen itsenäisyyttä- Latvialla linkkejä löytyy joka suuntaan (joista ne Saksaan viittaavat halutaan tuoda mieluimmin esiin), mutta venäjä on ollut sielläkin virallisena kielenä. Venäjä on Latvialle tärkeä kauppakumppani siinä missä Ruotsi Suomelle.

Kyllähän Latviassa varmasti pystyy virallisesti asioimaan venäjäksi de facto, mutta nyt siitä haluttiin tehdä myös de jure kieli. Suomessa ei kyllä voi asioida ruotsiksi kuin de jure, vaikka periaatteessa kaikkien pitäisi osata kumpikin kieli. Jaa de vaa de joo de vaa...

Noh, eipähän nykypäivänä ruotsilla paljoa venäjää paremmin onnistaisi, jos se ei olisi aikoinaan virallista statustansa Suomessa saanut. Oltaisiin ehditty unohtaa koko kieli.

Hassu fakta: Suomen kuuluisan tasokas demokratia on järjestänyt kansanäänestyksen vain kaksi kertaa. Kieltolaista ja EU:sta. Kumpikaan ei ollut sitova, eli kummankaan lopputuloksella ei ollut väliä. No, valittiinhan me aiemmin valitsijoita presidentille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä