keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kaupassa kannattaa varoa

En nyt tarkalleen tiedä kenen vastuulla myytävien tuotteiden käyttökelpoisuus on, mutta laskettuani reaktiona saatujen olankohautusten määrän, sanoisin että tässä maassa se on kuluttaja, joka vastaa kuluttamisestaan.

Toissapäivänä asentelin mustesuihkutulostimeen uuden musteen (piraattimusteet vain 55 LTL kappale - melkein edullista) ja huomasin tuotteen viimeisen käyttöpäivän olleen ylitse vuosi sitten. Hyvin toimi, mutta tietenkin se hieman harmittaa, että täydellä hinnalla saa paitsi roskaa, myös vanhentunutta roskaa. Suomessa vanhoja musteita myydään muuten myös - Gigantissa euron hintaan. Onko se nyt hyvää liiketoimintaa vai maineen (muste)tahraamista, siitä voivat riidellä näitä musteita ostelevat.

Kuitenkin, se eilisen päivän suurin shokki oli Humanan kierrätysliikkeen ohella (parikymmentä ihmistä riitelemässä käytetyistä vaatteista - harvoin tuollaista näkee!) TAU nimisen liikkeen Joniskisin putiikki. Melko tyhjillä hyllyillä oli muutama lasten takapuolen yms. töryn pyyhkimiseen käytettävä kosteuspyyhe, ja jostakin syystä käteeni tarttui Liberon pakkaus. Ehkä siksi, että se oli ainoa laatuaan, ehkä siksi, että sen hinta oli kaksi kertaa muita korkeampi. Osittain toki myös siksi, että tarvetta tuollaiselle oli ja myös siksi, että tuote näytti jotenkin uudelta - erilaiselta kuin Suomessa. Tämä lähes neljän euron hintainen 72-persrätin pakkaus ei ollutkaan tehty kierrätysmuovista eikä sen kullankeltainen sävy johtunut painomusteesta.

Oli nimittäin käynyt niin, että armon vuonna 2009 vanhaksi mennyt pyllynpyyhintäsetin täyttöpakkaus oli saanut luontaisen värisävynsä loisteputkilamppujen hohdossa. Raikkaassa ilmassa pitkään kypsytetyt rätit olisivat ehkä monen japonialaisen unelmalahja, mutta jotenkin ne eivät tunnu sopivilta alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Ei varmaan mitenkään mahdotonta, että näin kävisi myös Suomessa. Mutta seuraavalla kerralla ei purnata (eli tutkivaa journalismia on vähemmän), vaan kirjoitetaan asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä