tiistai 30. lokakuuta 2012

Valta vaihtuu

Liettua saa uuden hallituksen ja todennäköisesti uusilla puolueilla. Demarit veivät vaalit ja haluaisivat muodostaa hallituksen Viktor Uspaskich'in Darbo Partijan ja Rolandas Paksasin Tvarka ir Teisingumasin kanssa. Paksas on Liettuan entinen presidentti, joka potkittiin pois virasta. Viktoras taasen puuhaa kurkkujen parissa Kedainiaissa. 

Tätä hallituskokoonpanoa on ehtinyt kritisoida jo nykyinen pääministeri ja presidenttikin on asettunut sitä vastaan. Tämä Viktor on nimittäin itsensä monessa liemessä keittänyt, ja hieman on jäänyt sitä marinaadia kainaloon. Puolue nimittäin on saattanut kiertää hieman veroja ja tämän takia Viktor onkin hakenut turvaa milloin mistäkin: vuoden hän vietti veljensä hautajaisissa Venäjällä ja myöhemmin hän on ollut meppinä Brysselissä. 

Darbo Partija on kansanpuolue - sellaista kansan syviin riveihin vetoavaa kaikkea kaikille -politiikkaa heillä on ollut pääosin tarjolla. Ja jos politiikka ei ole ollut riittävän tehokasta äänestäjien houkuttelemiseksi, niin kyllä sitä rahaakin on annettu korvauksena. Nythän tämä uusi hallitus ajaa minimipalkan korotusta - tämä uppoaa kuin kuuma veitsi voihin - mutta silti ääniä hankittiin myös käteisellä.

Nykyinen hallitus hävisi vaalit osittain siksi, että he tekivät, mitä oli pakko tehdä. Siinä missä Niinistöllä ei viisitoista vuotta sitten olisi ollut mitään asiaa astua kansanpariin tai edes ehdotella presidenttiyttä itselleen - siinä samassa tilanteessa on kovaa talouskuria ja leikkauksia ajanut Kubilius. Annettiin liian vähän, kun ei ollut mistä antaa. Ja vaikka heillä olisi ollut kuinka hyvä kampanja, menneisyys painaa - Paavot V ja L kyllä tietävät. Pöö!

Ei ole mitään pelättävää: Drasos Kelias ei saanut yhtään lisäpaikkaa toisella kierroksella, eikä puolueen kärkihahmot saa koskemattomuutta. Pedofilia oli kaksi vuotta sitten Liettuan 9/11 - sen nojalla sai viedä lapsen äidiltään - mutta nyt jonkun sortin järki on tähänkin tullut. Suomessahan erityisasiantuntijan mukaan lapsen saa ottaa huostaan, jos äiti on venäläinen. Tähänkin hullutukseen on varmasti tulossa loppu, sillä onhan se aivan hirveä venäläisen arvopohjan loukkaus.

Paksasin, Liettuan Esko Ahon tai John F.  Kennedyn, puuhista ei ole selvillä varmaan edes kaveri itse. Ehdolle hän ei kuitenkaan saa asettua: Liettuassa töppäily pressana on hieman kuin Suomessa konkurssi yrittäjänä - tietyt ovet sulkeutuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä