perjantai 23. marraskuuta 2012

Joniskisin kahdet kasvot

Tähän ensin huomautus. En anna Joniskisin paikallismedialle lupaa käyttää tätä tekstiä tai siihen liittyviä kuvia yhtään mihinkään. Jos luvan haluatte, olkaa yhteydessä. Muistakaa samalla myös maksaa edellisestä copy-paste -tulkinnastanne, älkääkä piiloutuko "harjoittelijan virheen" taakse. Tässä päässä ollaan katkeria ja itketään nurkan takana.


Joskus lupailin teille journalistista sisältöä kuvien kera. Tuo joskus taisi olla kolme kuukautta takaperin. Nyt sitä olisi sitten tarjolla. Päivän teemana on jouluavustusprojektiinkin liittyvä Joniskis.Yllä olevassa kuvassa näette kaupungin ehkä tunnetuimman rakennuksen, Pyhän Maarian taivaaseenastumisen kirkon. Vasemmalla laidalla on Egle, jossa toimii todella hyvän käytettyjen vaatteiden liikkeen lisäksi mdf-huonekalujen myymälä sekä hyvin autenttisen tuntuinen sekatavarakauppa.Joniskis on lähiaikoina uudistunut kovaa vauhtia. Merkittävänä tekijänä tässä on ollut Euroopan Unionin eri ohjelmat, joita seudulla ollaan osattu käyttää hyväksi. Tuo yläpuoleinen kuva Unionin tuella rakennetulta uudelta kävelykadulta. Sanomattakin selvä, että kadun varrella ei paljoa katua komeampaa rakennusta ole - poikkeuksena edessä näkyvä katos. Kadun varrella on myös Joniskisin luterilainen kirkko: paloasemana neuvostoaikoina toiminut rakennus, jolle ei näytä millään löytyvän sponsoria maassa, jossa kirkollisveroa ei tunneta.
Kun keskiharmaan sävy "neuvostoliitto" taitetaan punaisilla paneeleilla, saadaan kunnantalollekin kasvojenkohotus. Latvian rajalla on toki asiallista ottaa myös naapuri huomioon sävyvalinnoissa. Heikompia suorituksia löytyy ympäri Suomea.
Tässä on aiemmin romahtanut synagooga. Oliko tämä nyt talvi vai kesäsynis, niin sitä en muista. Tärkeintä lienee, että ovi on visusti lukossa ja naapurigoogaakin kunnostetaan. Rahaa tähän kunnostustyöhön saatiin Norjalta, Islannilta ja Liechtensteinilta - Euroopan johtavilta synagoogankunnostusmailta. Samalla myös Joniskisin turisti-infotaulu on puolalaisten sponsoroima. No, tärkeintä kuitenkin on että asiat kuitenkin on saatu kuntoon!


Siirrytäänpä tässä siihen toiseen puoleen. Vaikka kaupunki modernisoituu, ei se silti tarkoita asukkaiden tai seutukunnan rikastumista. Toisilla on varaa vaikka kattoikkunoihin, mutta tämä noin puoli kilometri kaupungin keskustasta avautuva näkymä kertoo myös erilaista tarinaa kaupungista, jonka lehdellä ei ole varaa edes juttupalkkioihin.

Tämä kuva taasen on vitsi, jonka varmasti jokainen maan lähihistoriaa tunteva ymmärtää. Muille kerrottakoon, että näitä kioskilaatikoita voisi saada nyt halvalla. Tekstissä lukee "kaikki tietävät - salkku kannattaa olla täällä!" Snorashan meni nurin vähän aikaa sitten...

Mutta kaikkea ei ole vielä saatu uudistettua. Harmaata näkyy siinä missä Suomen lähiöissäkin. Helppohan se olisi arkkitehtuuria pilkata, mutta kyllä niitä hervantoja Suomessakin on.

 Tämäkin kuva on vielä kaupungin alueelta. Sitä ei aivan heti ymmärrä, onko tässä jäänyt taloprojekti kesken, vai onko kyseessä vain vuosia paikallaan ollut betoniblokkivarasto. Pienten lasten unelmalabyrintti ei kuitenkaan ole kovin esteettinen. Kaupunkialueella on myös monta demonstraatiota siitä mitä "Nera ka veikti" -raapustus eräällä seinällä tarkoittaa. Julmin kuva nuorison vapaa-ajan puuhan vähäisyydestä on ehkä liikuntahalli, jonka kaikki ikkunat ja ovet ovat rikottuja - on siellä tainnut muutama täyskasvuinenkin käydä rakennusmateriaaleja hakemassa. (Kuvia ei tähän hätään ole).

Mutta ongelmat alkavat todenteolla vasta tästä. Äskeinen oli Joniskis, melko hyvinvoiva pikkukaupunki lähellä rajaa. Tästä alkaa Joniskio Rajonas - maalaiskunta, jossa kiinteistöjen hinnat eivät päätä huimaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä