Kaunas

Yleistä
Kaunas on 360000 asukkaan nukkumalähiö Liettuan keskustassa. Lähistön vuolaat virrat tuovat seudulle leudon ilmaston ja jatkuva sade pitää ilmanlaadun raikkaana. Kaduilla haisee kuselle ja talot ovat aivan järkyttävässä kunnossa...

Noinkin tätä paikkaa voisi varmaan kuvailla, mutta Kaunas on puhtaimmillaan rauhallinen. jopa unelias, kaupunki, jossa nähtävää riittää ja ostosmahdollisuudet ovat hyvät. Lisäksi - kaupunki on lähellä muita maan merkittäviä kaupunkia ja nähtävyyksiä (Trakai, Kernave, Druskininkai, Birstonas, Vilna...). Oikeastaan autolla ajaessa perse ehtii puutumaan ainoastaan Ignalinaan voimalalle aikoville (ydinvoimalahan ei ole Ignalinassa...) tai Merenrannalle menijöille - Tosin kyllä Siauliaihinkin saa ajella.

Kaunas tarjoaa paljon paitsi historiasta ja taiteesta, mutta myös urheilusta kiinnostuneille: FBK Kaunas on eräs Liettuan tasokkaimmista potkupalloseuroista (ja onhan Liettua Suomea tasokkaampi pallonpotkijamaa, kun Fifalta kysyy), koripallon ystäville täällä on sekä Atletas (Ilgauskasin alkuperäinen seura) kuin Zalgiris - Eurooppalainen koripallolegenda siinä missä Panathinaikos tai Maccabi Tel Aviv. Useissa kaupoissa myydään jopa pesäpallomailoja - tosin räpylöihin en ole vielä törmännyt.

Kaunasin vuodenajat
Talvella on kylmä. Kesällä on kuuma. Syksyllä ja keväällä sataa. Aivan kuin Suomessa! Erojakin tottakai löytyy. Kaunasissa on melko merellinen ilmasto siltä osalta, että täällä on tuulista. kesä on usein hieman pidempi kuin Suomessa ja lämpötilat korkeampia siinä samalla. Tapahtumat ovat pääosin kesäisin, ja talvella täällä saa värjötellä vain ostoskeskusten neonvalojen seurassa.Hotellit, ravintolat
Hotelliyö maksaa täällä 150-300 litaa, ja ravintolassa henkilö syö paikasta riippuen 15-30 litalla. Hotelleista luotamme vain kahteen, ja näistä toinen sopii varmasti tarpeisiinne. Hotel Metropolis on Kaunasin vanhimpia ja samalla edullisimpia hotelleja. Mukavan nuhruiset huoneet, vetävät ikkunat, kylpyamme, jonka alla todennäköisesti on enemmän elämää kuin pääkadulla - - - täällä on sitä historian havinaa. Tuo kuvaus muuten on vanhoista huoneista, ja osa hotellista on jo uudistettu. Halvat hinnat ja riittävän hyvä laatu. Aamiainenkin on reilu ja sijainti kävelykadun varrella.
Toinen suositus on Hotel Daniela. Tämä ei nyt sijaitsekaan niin hyvässä paikassa (Mickeviciaus -kadulla, Laisves Alejasta noin 50 metriä), mutta taso on korkea, ja hotellilla on usein viikonlopputarjouksia. Kumpikaan hotelleista ei muuten maksanut senttiäkään tästä suosituksesta (valitettavasti), enkä tunne yhtään niiden työntekijöistä - olen siis melko neutraali tässä asiassa.
Ravintoloista suosittelen yhä niitä samoja kuin ennen. Parempia ei ole tullut eteen, vaikkakin Soboras-kirkon viereinen Lietuviski Patiekalai tarjoaa linjastollaan perinneruokaa ja paikallista olutta. Suosittu lounaspaikka, muuten, jossa käyn usein syömässä "kaimiski cepeliniai" - nimisen annoksen, joka mielipiteestä riippuen on joko herkkua täi aivan totaalisen ällöttävä.

Rahanvaihto, hinnat
Rahaa voit vaihtaa keskustassa monessakin pisteessä: Itse suosin Medicinos Bankasin pieniä pisteitä, sillä isoissa pankeissa joutuu jonottamaan sekä maksamaan suuremmat kulut. Kuitenkin, rahanvaihto on melko typerää: älä varaa euroja, vaan ota kortti: rahaa voit nostaa automaatista, tai maksaa kaupassa kortilla. Näin säästät pankkikuluissa. Ja säästäminen on hyvästä, sanoo pankkisi kuluttajaekonomi. Jos tarvitset käteistä, tarjolla on mm. Nordean ja Dansken yhteinen automaatti.
Hintoja oli aiemmin listattuna paljonkin, muttei enää. Parempi, etten lupaile teille hintatasoa, vaan... annan kauppojen tehdä sen!
Maximan tarjoukset: seuratkaa linkkiä ja valitkaa yläpalkin Leidinai -valikosta Akcijos Leidinys.
Rimin tarjoukset: seuratkaa linkkiä, ja klikatkaa vasemman puolen valikosta Rimi Leidinys Nr. xx.
Akropoliksen tarjoukset: linkkiä seuraamalla löydätte kotisivut, ja katsokaa sieltä: vasemmassa alakulmassa on yleensä kuvasto ja keskellä rullaa liikekohtaisia tarjouksia.

Ostokset
Fiksuja ostoksia ovat puolalaiset merkkivaatteet (Cropp, Effigy, Reserved, Sunset Suits), Liettuan omat merkit (Lelija, Audimas, Utenos Trikotazas) kestomakkarat (erityisesti Joniskio Delikatesasin tuotteet, jos löydätte), alkoholi ja parfuumit. Eurooppalaisten tuotteiden hinnat ovat Suomen tasoa, ja elektroniikka saattaa olla jopa kalliimpaa. Tuliaisiksi voit tuoda meripihkakoruja tai puun, savustettuja saviastioita (mustia), Zalgiriksen pelipaidan tai pullot paikallista bitteriä.

Liikkuminen
Taksi: Kentältä keskustaan 55-65 litaa: neuvottele hinta. Huomaa, että asemalla on taksimonopoli, ja paremman hinnan saat todennäköisesti toiseen suuntaan. Vilnassa kusetetaan enemmän: kentältä keskustaan max. 20 litaa, muuten on ilmaa hinnassa. Tarkista mittari ja kysy hinta etukäteen. Tietenkin monopolin kanssa on hankala neuvotella, mutta bussi kulkee myös!
Bussi: osta lippu kioskista (1,8 litaa) tai bussista (2ltl). Jos jäät kiinni ilman lippua, sakko on 100 litaa. Ja valittaminen on turhaa, niissä säännöissä (fonttikoko 6,5 painettu ainoastaan liettuaksi ja sijaitsevat tietenkin jossain helvetin hankalassa paikassa) luki kyllä. Niin, ja laukkukin sitten maksaa erikseen, jos on suuri - ja erityisesti, jos vie paikan bussissa. Ja reput pois selästä, eikä tavaroita missään nimessä takin ulkotaskuissa. Taskuvarkaat tunnistaa muuten joko tyhjännäköisestä muovipussista tai siitä, kun ne auttavat sinua lipun tai kulkemisen kanssa (ei mitään fobioita tarvitse ottaa - itselläni Suomessa yritetty ryöstää pyörä useammin kuin Liettuassa yhtään mitään (eli 1-0). Huomioikaa muuten tämä: hinta on 2 litaa per bussi, eli hintaan EI sisälly minkäänasteista vaihto-oikeutta. Kaunasin lentoasemalta tulee myös busseja (29 ja 29E), joista ensimmäinen menee aikataulun mukaan ja toinen lähtee viimeisen lennon saavuttua.
Funikulaari maksaa 50 centasia suuntaansa - eli ylös-alas -pumppaus kustantaa litan. Haisee hieman kummalliselle, mutta ihan pittoreskia. Vilkuttakaa matkalla!
Junalla pääsee sitten Vilnaan. Kestää 1,5-2 tuntia ja maksaa alle 20 litaa. Osta lippu asemalta - ei paikkalippuja. Bussi Vilnaan hieman kalliimpi. Kestää aikalailla yhtä pitkään, mutta jonotus erilaista: ensimmäisenä sisään yleensä päästetään lipun asemalta ostaneet, ja sitten muut sitä mukaan, jos ja kun tilaa on. Bussikuski voi parhaillaan joustaa niin paljon, että 15 hengen pikkubussiin ahdetaan 25. Tunnelma on katossa, kun kananpaskalle haiseva isäntä kaivaa kassejansa vieressä.
Minibussit kulkevat ympäri Kaunasia. Hinta on 2,5 litaa matka. Bussi pysäytetään/pysähtyy pyynnöstä (heiluta kättä tai kerro kuskille). Nopeampi kuin normaali bussi, mutta holtittomat kuskit, ainakin ajoittain.

Rikollisuus, poliisi, ambulanssi
Taskuvarkaus on aivan yhtä todennäköistä kuin Helsingissä. Pidä omaisuudestasi huolta, ja katso sen perään. Reppua ei pidetä ruuhkabussissa selässä ja puhelinta ei renkata humalassa pimeällä kadulla. Jos ongelmia tulee, 112 toimii myös Liettuassa. Samasta numerosta kaikki palvelut.
Poliisiautot ovat valko-vihreitä, ja vilkut ovat sini-punaiset. Liikenteessä poliisi voi olla ankara, mutta itsepä rikoit sääntöjä. Älä lahjo, siitä saattaa seurata vain enemmän hankaluuksia. Hyvä vinkki on nauhoittaa keskustelu poliisin kanssa: täten jos sinulta pyydetään lahjusta, kädessäsi on palanen kultaa: joko voit neuvotella sakot anteeksi tai sitten saada tämän kaverin pois viraltaan.
Poliisi hakkasi muutama kuukausi sitten erään humalaisen tutuntutun, kun veivät säilöön ja keväällä myös kaksi ambulanssikuskia raiskasi alaikäisen. Humalaisiin on helppo purkaa tuskaansa ja rauhoittavilla saadaan ihmeitä aikaan. Nämä ovat tietenkin erityistapauksia, jotka pulpahtavat mediaan.
Sairaalassa ei pakosta pärjää englanniksi, eikä ne kaupassakaan aina kieliä puhu.