Vastatut kysymykset:

Taksi tai linja-auto lentokentältä:

Sunnuntaina viimeinen kaupungin linja-auto (on muuten punainen) lähtee lentokentän ovelta katsottuna terminaalin vasemmalta puolelta (n. 50 m päästä) klo 22:55, eli n. 50 minuuttia lennon saapumisen jälkeen. Lippu maksaa 2 litaa, joka tietenkin maksetaan tasarahalla (eli viiskymppistä on turha tarjota). Rahaa voit kätevästi rikkoa ostamalla lentoaseman R-Kioskista startti-siiderin tai paketin nenäliinoja.

Lentoasemalta lähtevä (kuten tulevakin) bussi kulkee koko keskustan lävitse, ja matka-aika on lähes tunti. Linja-autoissa ei ole ilmastointia ja lämmin (ja heikko olo) tulee varmasti. Aiemmin, bussit kulkivat lyhyempää reittiä, mutta uusi, koko keskustan kattava reitti on eittämättä parempi turisteille. Busseja tulisi olla jokaiselle lennolle, mutta en tiedä tämän käytännön toteutumisesta paljoakaan.

Ryanair saapuu huonoon aikaan, joten taksi on muina päivinä välttämätön. Valmistaudu maksamaan 45-55 litaa keskustaan, (matkaa noin 15 km, yöaika). Hinnat voit tarkastaa osoitteesta http://www.etaksi.lt/en/taxi-directory/kaunas. Suositeltavia takseja ovat Zaibiskas Greitis, Einesa ja Miesto Taksi. Voit yrittää neuvotella hinnan etukäteen, mutta kuskisi ei pakosta puhu englantia. Lentoasemalla on Zaibiskas Greitis -yhtiön hinnasto, joka on ainoa kentällä päivystävä firma.

Itse koitin 16.05.2010 Zaibiskas Greitis -taksia klo 22:15, tullessani Hahnista, ja kyyti oli nopeaa, autot uusia, sekä hinta 50 litaa mittarin mukaan - tämän verran joudutte maksanmaan myös melkein naapurissani olevaan Reval Hotel Nerisiin (josta muuten tulee Park Inn Neris kohta).

Jos olet matkalla Klaipedaan tai Vilnaan, voit ottaa Ollexin minibussin, johon voi näemmä maksaa vain euroilla. Mutta kuka nyt Vilnaan haluaisi?

Ravintolavinkit:

Jos uskot tarvitsevasi Kaunasissa myös muuta kuin sielunruokaa, niin lukaise tämä artikkeli. Ravintoloja voit myös katsella osoitteesta meniu.lt tai wikitravelin Kaunasia koskevalta sivulta.

Hotellivinkkejä:
Valitse hotelli suunnitellun aktiviteetin mukaan:  kultturimatkailijat ja ravintoloista kiinnostuneet menevät vanhaan kaupunkiin, ostosmatkailijat lähelle Akropolista tai kävelykadun varrelle. Muutamia hotelleja, joiden joukosta melko varmasti löydät myös omasi:

Vanhakaupunki: 
Daugirdas (kaupungin parhaita, ellei paras)
Apple hostel (kallis hostelli)
Luostarin majatalo (kulttuurimatkailijoille halpa majoitus)
Kävelykadun läheisyydessä:
Kaunas (hyvätasoinen)
Metropolis (edullinen)
Park Inn (suomalaisten suosima, mutta meluisan kadun varrella)
Best Western Santakos (kalliimpi, mutta hiljaisella paikalla)
Daniela (hyvätasoinen)
Itäinen keskusta:
Hotel Europa Royale (100 m Akropolis-ostoskeskuksesta)
Hotel Magnus (linja-autoasemaa vastapäätä)

Tuliaisia Liettuaan tai Liettuasta:

Mitä tuoda Suomesta? Paikallista suosittelisin: tosin ruisleipää saa myös täältä, viina on täällä edullisempaa (tosin ihan perus-kossu voisi säväyttää), ja mustat karamellit eivät ole aina oudokseltaan hyviä. Itse tuon yleensä suklaamakeisia - rasia tai sitten ihan joku Marianne-pussi. Tämän lisäksi, naisille on tapana viedä kasviksia (älä nyt parsakaalia kuitenkaan - ruusut toimivat paremmin) ja miehille voit tuoda vaikka pullon. Skumppa on hyvä idea myös, mutta maku täällä useimmiten makeampiin menevä kuin suomessa. Hyvä likööri voi mennä naisille ja viski miehille myös. Marimekkojen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä suomalaista designiä arvostetaan huomattavasti vähemmän Suomen rajojen ulkopuolella, varsinkin mitä kangasprintteihin tulee. Tai tuokaa vaikka Suomea esittelevä kirja.

Täältä kannattaa rahdata tuliaisiksi kaviaaria, kypsytettyjä juustoja, makeisia sekä alkoholia ruokakaupasta, ja muutoin sitten tarpeiden mukaan. Käsitöitä jotkut arvostavat enemmän kuin toiset - jos tunnet tuliaisen saajan, niin eiköhän se helpota aika paljon. Autolla kun kuljen Suomeen, niin takaluukussa on yleensä alkoholia ja ruokaa. Vaatteita, tekniikkaa tai käsitöitä en raahaa, koska ne on parempi ostaa jokaisen itse.

Uusi vuosi Kaunasissa.
Eräs lukija oli kiinnostunut uuden vuoden vietosta täällä. Tästä pääsette pikaoppaaseen, jonka laadin tietämättä sen enempää ketä olisi tulossa. Yökerhoja toki on myös, kuten Latino, Exit ja Nautilus, mutta kun itse en ole koskaan käynyt, en uskalla suositella.

Kylpemistä ja pidempiä hiuksia.
Jos itse haluan kylpeä pitkissä hiuksissa, en vain siivoa kylpyammetta ennen siihen menemistä. Mutta kun halutaan kylpeä sekä pidemmät hiukset, tarvitaan ehkä hieman ammattimaisempaa apua. Kylpylöitä ei itse Kaunasissa ole mainitsemisen arvoisia. Ne muutama mitä on, ovat kuntosalien yhteyksissä, ja lähinnä uima-allas+sauna -tyylisiä. Parempaa tarjontaa löytyy etäämmältä: Birstonain terveyskylpylöiden hoidot ovat reilun tunnin matkan päässä, ja Druskininkain kylpyläkaupunkiin aikaa kuluu körötellessä kaksinverroin Kaunasista. Druskininkai on ehkä hieman modernimpi lillumispaikka, kun taasen Birstonai on omiin mineraalivesiinsä perustuva hoitolapaikkakunta. Siellä muuten ei ole yhtään kebab-kioskia.
Hiustenpidennyksiä taitaa olla jokaisen kampaamon listoilla. Hintoja en ole koskaan katsonut, mutta halvempia todennäköisesti kuin Suomessa. Lisäksi Akropoliksessa taitaa olla tupee-kauppa Baltic Hair, jos haluat valita oman tupsusi värinkin. Plauku pailginimas pitäisi lukea menussa. Muistapa kuitenkin, ettei täällä puhuta tuota ingleesiä niin kovasti.